Ryba po japońsku
Ryba po japońsku
Genialny przepis na wyśmienitą rybę po japońsku! Dostałam go od swojej cioci, która już teraz nie pamięta, że kiedyś taką robiła 😉 Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę. Rybę po japońsku jada nawet mój mąż, który nie lubi ani ryb, ani papryki, ani cebuli 😉 Ciągle zastanawia mnie więc, czemu ta ryba po japońsku aż tak Mu smakuje… 😉
Składniki:
- 1 kg filetów ryby (np. sola, mintaj)
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- pieprz
- olej do smażenia (np. rzepakowy)
Rybę wymyć, dobrze osuszyć, pokroić na kawałki wielkości 5-10 cm, oprószyć je solą i pieprzem, odstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Mąkę, wodę, jajko zmiksować tak, jakbyśmy robili ciasto naleśnikowe. W tak przygotowanym cieście obtaczać kawałki ryby i smażyć je na oleju. Po usmażeniu każdy kawałek układać na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Składniki na farsz:
- 3 cebule
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 słoik papryki konserwowej
Wszystkie warzywa pokroić w kosteczkę. Wymieszać.
Na dno płaskiego naczynia (np. naczynie żaroodporne – takie, w którym od razu będziemy podawać rybę po japońsku) układać na przemian (jak w przypadku lasagne) farsz i rybę, zaczynając od farszu i na nim kończąc-nim należy przykryć wierzchnią warstwę.
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki oleju
- 1 mały koncentrat pomidorowy (ok. 100 g)
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- ok. 1/2-1 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować, aż wszystko się dobrze rozpuści i połączy. Gorącą zalewą zalać rybę po japońsku.
Ryba po japońsku musi się schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!