Sałatka z paluszkami krabowymi

sałatka z paluszkami krabowymiSałatka z paluszkami krabowymi

Bardzo smaczna, wiosenna, lekkostrawna i delikatna sałatka z paluszkami krabowymi (sałatka z paluszkami surimi). Tak ją można opisać w kilku słowach. Jej wykonanie nie zajmie nam dużo czasu, a efekt będzie zadowalający.

Paluszki krabowe inaczej nazywane paluszkami surimi to wdzięczny produkt, z którego można szybko wykonać ciekawe dania. Ważne jest, by wybrać jak najlepsze paluszki krabowe czytając ich skład na opakowaniu. W wielu spotkanych w sklepie, nie ma za wiele ryby, więc ważne jest to, by dokładnie czytać skład tego produktu.

Składniki:

  • 1 opakowanie paluszków krabowych (250 g)
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego (ok. 100 g)
  • 1 ogórek świeży (nie za duży)
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól

sałatka z paluszkami surimiMakaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu (zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić go dokładnie). Paluszki krabowe pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ogórka pokroić w drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać.

Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą dodając majonez, jogurt i przyprawy do smaku. Można użyć również albo samego majonezu (lekkiego) albo samego jogurtu (w mniej kalorycznej wersji).

Sałatkę z paluszkami krabowymi schłodzić przed podaniem. Jeśli nie dodamy do niej soli, ogórek nie puści wody i będzie również świetna następnego dnia.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Puree z dyni
Puree z dyni

Puree z dyni Puree z dyni bardzo często będę wykorzystywała w swoich przepisach. Postanowiłam więc stworzyć osobny wpis, który krok...

Zamknij