Zupa brokułowa

zupa brokułowaZupa brokułowa

Pyszna, z nierozgotowanymi brokułami i warzywami, zdrowa zupa brokułowa to alternatywa dla kremu z brokułów. Jak większość zup, jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Można ją zrobić na mięsie (np. kawałku kurczaka), ja tym razem postawiłam na bogactwo warzyw i wegetariańską wersję zupy brokułowej. zupa z brokułów

Składniki:

  • 1 nieduży brokuł
  • 2 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora (ok. 5 cm)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i/lub koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

W garnku zagotować wodę (ok. 1,5 litra) w tym czasie przygotowując warzywa. Wszystkie należy obrać, dokładnie wymyć.

Ziemniaki pokroić w niewielką kosteczkę. Marchew, seler i pietruszkę częściowo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a częściowo pokroić w kosteczkę. Pora drobno posiekać. Wszystkie te warzywa wrzucić na gotującą się wodę, dodać sól (ok. 1 płaskiej łyżeczki) i świeżo mielony pieprz.

Przygotować brokuła: podzielić go na niewielkie różyczki. Po ok. 10-15 minutach, gdy warzywa w zupie będą al dente, dorzucić brokuła, zagotować i teraz gotować już niezbyt długo (ze 3 minuty), chyba że wolicie miękkiego, rozgotowanego brokuła. Ja go wolę w wersji nieco chrupiącej.

Do śmietany dodać ze 2-3 łyżki gotującej się zupy (by ją zaprawić), wymieszać i całość wlać do zupy brokułowej. Na koniec dosypać posiekaną zieleninę. Zupę doprawić do smaku.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
surówka z marchewki z chrzanem
Surówka z marchewki z chrzanem

Surówka z marchewki z chrzanem i jabłkiem Idealny pomysł na surówkę do obiadu. Marchewka i chrzan świetnie do siebie pasują...

Zamknij