Sałatka z tuńczykiem i jajkami
Sałatka z tuńczykiem i jajkami
Kolejna sałatka z wykorzystaniem tuńczyka. Prosta, smaczna, pożywna. Sałatka z tuńczykiem i jajkami jest do przygotowania w kilkanaście minut, a jej smak jest bardzo dobry: wyrazisty tuńczyk i delikatne jajka wspaniale się uzupełniają. Do sałatki z tuńczykiem i jajkami można dodać również pokrojony w niedużą kosteczkę ser (np. cheddar), nada sałatce charakteru.
Tuńczyk to ryba, która zawiera dużo witaminy A i D, czyli wzmacnia wzrok i nasze kości. Ponadto wspomaga pracę komórek mózgowych oraz obniża poziom złego cholesterolu – samo zdrowie 🙂
Jajka natomiast zawierają dużo składników działających również na kości i stawy, a także lecytyny – przecie cholesterolowi i luteiny – na wzrok.
Sałatka z tuńczykiem i jajkami to świetna opcja dla osób, które chcą wzmocnić swoje kości i wzrok 🙂
Składniki:
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 3 -4 jajka
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2-3 ogórki kiszone
- 1/2 cebuli lub kawałeczek pora lub szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
- 1/2 łyżeczki musztardy ostrej
- sól
- pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę.
Kukurydzę i tuńczyka odcedzić z płynu i wrzucić do pokrojonych jajek.
Ogórka pokroić w kosteczkę, cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (starając się nie rozwarstwić za bardzo kawałków tuńczyka), dodać jogurt z majonezem i musztardą.
Sałatkę z tuńczykiem i jajkami przyprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić kilkanaście minut przed podaniem.
Smacznego!