Sałatka z tuńczykiem i jajkami

sałatka z tuńczykiem i jajkamiSałatka z tuńczykiem i jajkami

Kolejna sałatka z wykorzystaniem tuńczyka. Prosta, smaczna, pożywna. Sałatka z tuńczykiem i jajkami jest do przygotowania w kilkanaście minut, a jej smak jest bardzo dobry: wyrazisty tuńczyk i delikatne jajka wspaniale się uzupełniają. Do sałatki z tuńczykiem i jajkami można dodać również pokrojony w niedużą kosteczkę ser (np. cheddar), nada sałatce charakteru.

Tuńczyk to ryba, która zawiera dużo witaminy A i D, czyli wzmacnia wzrok i nasze kości. Ponadto wspomaga pracę komórek mózgowych oraz obniża poziom złego cholesterolu – samo zdrowie 🙂

Jajka natomiast zawierają dużo składników działających również na kości i stawy, a także lecytyny – przecie cholesterolowi i luteiny – na wzrok.

Sałatka z tuńczykiem i jajkami to świetna opcja dla osób, które chcą wzmocnić swoje kości i wzrok 🙂

Składniki:

  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 3 -4 jajka
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli lub kawałeczek pora lub szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • 1/2 łyżeczki musztardy ostrej
  • sól
  • pieprz

sałatka z tuńczykiem i jajkiemJajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę.

Kukurydzę i tuńczyka odcedzić z płynu i wrzucić do pokrojonych jajek.

Ogórka pokroić w kosteczkę, cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (starając się nie rozwarstwić za bardzo kawałków tuńczyka), dodać jogurt z majonezem i musztardą.

Sałatkę z tuńczykiem i jajkami przyprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić kilkanaście minut przed podaniem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pulpety z indyka z amarantusem
Pulpety z indyka z amarantusem

Pulpety z indyka z amarantusem w sosie koperkowym Zdrowy, pełnowartościowy pomysł na obiad. Pulpety z indyka z amarantusem w sosie...

Zamknij