Babeczki jogurtowe
Babeczki jogurtowe
Dosłownie ekspresowe babeczki jogurtowe! Robi się je w 5 minut, piecze ok. 20, czyż nie jest to idealny deser na szybko?
Babeczki jogurtowe są przepyszne w smaku, delikatne, rozpływające się w ustach. Świetnie nadadzą się do koszyczka Wielkanocnego.
Bardzo łatwo jest też odmierzać składniki, ponieważ za miarkę służy nam mały kubeczek po jogurcie naturalnym.
Składniki na 18 sztuk:
- 150 ml kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 1,5 kubeczka drobnego cukru do wypieków
- 1 kubeczek oleju
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z połowy cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
W jednej misce wymieszać ze sobą jajka, olej i jogurt naturalny (jajka i jogurt naturalny muszą być w pokojowej temperaturze).
W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a także skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy.
Połączyć ze sobą zawartość obu misek (jedynie do połączenia się składników).
Ciasto nakładać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do ok. 3/4 ich wysokości.
Babeczki jogurtowe wstawić do nagrzanego do 170-180oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Babeczki jogurtowe wystudzić w foremce, po czym przełożyć do wystygnięcia na kratkę.
Muffinki jogurtowe świetnie smakują obsypane cukrem pudrem lub polukrowane.
Składniki na lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
Cukier połączyć z wodą, rozetrzeć na gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dodać wody, jeśli za rzadki – dodać cukru.
Babeczki jogurtowe polukrować ciepłym lukrem.
Powyższy przepis na babeczki jogurtowe może stanowić bazę. Muffinki jogurtowe możecie urozmaicać dodając do środka ulubione dodatki, jak np. świeże lub mrożone owoce (jagody, maliny), bakalie (orzechy, żurawinę), łyżkę ulubionej marmolady.
Smacznego!