Quesadilla z krewetkami
Quesadilla z krewetkami
Quesadilla to danie, które pochodzi z Meksyku, podobnie jak burrito.
Quesadilla to dwie tortille (z reguły kukurydziane), a pośrodku nich spora ilość sera. Całość podpieczona na patelni grillowej. Modyfikując quesadilla, można do niej dodać różne dodatki. Ja tym razem postawiłam na krewetki.
Składniki:
- 4 placki tortilli
- 200 g sera (najlepszy jest Cheddar)
- 200 g mrożonych krewetek
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Krewetki rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Oczyścić z pancerza i jelita. Pokroić w plasterki (ok. 0,5 cm). Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej przeciśnięty czosnek oraz drobno posiekane papryczki chilli (nie rumienić czosnku). Po chwili dodać krewetki i razem smażyć wszystko ok. 4-5 minut.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na połowie tortilli układać garść startego sera, na to podsmażone krewetki, a drugą połową tortilli przykryć całość lekko dociskając. Można też ułożyć wszystko na jednym placku tortilli, a drugim przykryć.
Quesadille układać na gorącej patelni grillowej i podgrillować ją z obu stron, tak aby ser w środku się roztopił. Następnie quesadille pokroić w trójkąty (jak pizzę).
Quesadille podawać z ulubionym dipem, np. serowym, guacamole, salsą pomidorową.
Smacznego!