Sałatka z roszponki z żurawiną
Sałatka z roszponki z żurawiną
Bardzo prosta do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczna i zdrowa sałatka z roszponki.
Żurawina jest bardzo zdrowym owocem. Wspomaga walkę z anemią, pozwala utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu, jest pomocna przy infekcjach dróg moczowych, świetnie się sprawuje na chore dziąsła, a także pomaga walczyć z chorym sercem. Żurawina (najlepiej ta najmniej przetworzona) powinna na stałe zagościć w jadłospisie każdego z nas!
Składniki:
- opakowanie (100 g) roszponki
- spory pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
- 6 szt pomidorów suszonych z zalewy
- 100 g mozzarelli (mini kulki)
- spora garść pestek słonecznika
- spora garść suszonej żurawiny
Roszponkę dokładnie opłukać, osuszyć z wody i ułożyć na talerze. Wymyte pomidorki pokroić w półksiężyce, ułożyć na liściach roszponki. Kulki mozzarelli poprzekrajać na połówki, dodać do sałatki. Pomidory suszone pokroić w paseczki, ułożyć na sałatce. Żurawiną posypać całość (ja użyłam suszonej żurawiny wcześniej zamarynowanej w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół). Słonecznik uprażyć na suchej patelni, posypać ziarnami całą sałatkę z roszponki.
Sałatkę z roszponki i żurawiny polać dressingiem.
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszać. Dressingiem polać sałatkę z roszponki i żurawiny. Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!