Placki z dyni
Placki z dyni i ziemniaków
Kolejne placki, które (obok placków z cukinii) bardzo mi ostatnio posmakowały. Placki z dyni są bardziej delikatne, aksamitne. Można je zrobić z samej dyni, jednak ja zmieszałam dynię z ziemniakami. Zarówno smak, jak i konsystencja placków z dyni okazały się być bombowe.
Placki robi się dość szybko (o ile nie używacie rąk do tarcia warzyw, a maszynki, która to zrobi za Was), a smak warty jest każdej poświęconej chwili.
Ponadto zarówno dynia jak i ziemniaki to bardzo zdrowe, niedoceniane warzywa, które dostarczą nam wielu witamin i minerałów.
Składniki:
- 300 g dyni (pozbawionej skóry i pestek)
- 200 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- olej do smażenia
Dynię obrać, wydrążyć z niej pestki. Ziemniaki obrać. Warzywa dokładnie wymyć i zetrzeć je na tarce o małych oczkach (ja tym razem użyłam malaksera, który wszystkie składniki ładnie starł za mnie). Do dyni i ziemniaków dodać posiekaną lub również startą cebulę, jajka, mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Na patelnię wlać olej, mocno rozgrzać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką farsz na placki z dyni (mniej więcej 1 bardzo czubata łyżka na placka). Placki z dyni i ziemniaków lekko spłaszczyć na patelni. Gdy boki będą zarumienione, przekładać placki delikatnie na drugą stronę.
Po usmażeniu z obu stron (po kilka minut z każdej strony), placki z dyni odkładać na ręcznik papierowy, który wsiąknie nadmiar oleju, dzięki czemu placki będą mniej tłuste i co za tym idzie – mniej kaloryczne.
Placki z dyni i ziemniaków podawać (jak w przypadku placków ziemniaczanych) np. ze śmietaną i cukrem – na słodko lub z ostrzejszym sosem (np. salsą pomidorową).
Placki można śmiało odgrzewać na suchej (teflonowej) patelni na drugi dzień. Są wtedy równie wyborne.
Smacznego!