Fasolka po bretońsku

fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku (z kiełbasą)

Fasolka po bretońsku to bardzo popularne danie kuchni polskiej. Zawiera gotowaną fasolę w sosie pomidorowym z dodatkami (najczęściej w postaci mięsa). Ja najbardziej lubię wersję z niezbyt tłustą kiełbasą, ale do fasolki po bretońsku można też dodać np. boczek wędzony.

Fasola jest bardzo zdrowym warzywem strączkowym, zawierającym m.in. karnitynę (wzmacnia serce), białko, dobre kwasy tłuszczowe (zabijają zły cholesterol) i witaminy (zwłaszcza witaminę C).

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, iż fasola po namoczeniu „rośnie”, więc jej ilości nie oceniajmy na podstawie suchych nasion. Z poniższego przepisu wychodzi dość spory garnuszek fasolki po bretońsku.

Składniki:

  • 300 g fasoli (np. Jaś lub drobniejsza)
  • 250 g dobrej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1,5 kg świeżych pomidorów (lub pomidory w puszce lub passata pomidorowa)
  • koncentrat pomidorowy
  • pół łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz

fasolka po bretońsku w pomidorachFasolę zalać wodą ok. 5 cm ponad jej powierzchnię i odstawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia wodę z fasoli odlać (niektórzy preferują, aby ją zostawić, ale według mnie po odświeżeniu wody fasola nie ma takich skutków ubocznych, jak wzdęcia). Fasolę zalać ponownie (nieco ponad jej powierzchnię) i gotować ją ok. 2 godzin do miękkości (mniejsze ziarna gotują się krócej, trzeba spróbować). Gdyby woda się wygotowywała, dodać jej odrobinę. Na koniec powinno zostać mniej więcej do 1 szklanki płynu.

Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę masła i podsmażyć na nim posiekaną cebulkę, przeciśnięty czosnek. Dodać pokrojoną kiełbasę. Chwilę wszystko razem smażyć, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Po chwili całość przerzucić do fasoli i razem gotować jeszcze ok. pół godziny.

Po tym czasie do fasolki po bretońsku dodać pomidory (jeśli świeże, to najpierw je sparzamy i zdejmujemy skórę, następnie kroimy w kostkę; jeśli passatę lub pomidory z puszki – po prostu wlać ją do fasolki). Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Chwilę wszystko pogotować.

Fasolkę po bretońsku podawać z pieczywem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
szybkie lody jagodowe
Szybkie lody jagodowe

Szybkie lody jagodowe Alternatywą dla tradycyjnych lodów na śmietance kremówce, lub orzeźwiających sorbetów, są szybkie lody jagodowe - jogurtowe. Szybkie...

Zamknij