Rukola z twarogiem
Sałatka – rukola z twarogiem i dressingiem miodowo-musztardowym
Bardzo zdrowa sałatka łącząca ze sobą duże ilości wapnia, żelaza, białka. Rukola z twarogiem to produkty niskokaloryczne, więc sałatki można zrobić sporą ilość i najeść się do syta nie patrząc na kalorie! Słodko-ostry dressing cudownie pasuje do tej sałatki! Wspaniale go wzbogaca! Zamiast rukoli można użyć roszponki, sałatka będzie mniej wyrazista.
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli (100 g)
- 1-2 pomidory (lub kilka sztuk pomidorków koktajlowych)
- 200 g twarogu (np. półtłustego)
- garść ziaren słonecznika
Słonecznik uprażyć na suchej patelni przez kilka minut do zarumienienia. Rukolę dokładnie wymyć, odcedzić z nadmiaru wody, ułożyć na talerze. Pomidory wymyć, pokroić w półplasterki lub w kostkę, dodać do rukoli. Twaróg pokruszyć i dodać do sałatki. Całość posypać ziarnami słonecznika. Polać dressingiem miodowo-musztardowym. Zamiast ziaren słonecznika można użyć pestek dyni lub orzeszków pinii.
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą (można wszystko wlać do małego słoiczka, dodać szczyptę soli i pieprzu, zamknąć słoiczek i mocno i energicznie wstrząsać nim do połączenia się składników). Dressingiem polać rukolę z twarogiem i podać od razu.
Smacznego!