Krem z cukinii
Zupa – krem z cukinii
Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej – im młodsza, tym lepsza. W naszym kraju obecnie znajduje się wśród pierwszej dwudziestki najchętniej uprawianych warzyw. Cukinię możemy podawać bardzo małym dzieciom (od 6 miesiąca), jest to warzywo, które dostarcza wielu witamin i minerałów. Ponadto jest niskokaloryczna, a w przepisie na krem z cukinii praktycznie występuje ona sama! Cukinia odkwasza organizm, wspomaga przemianę materii.
Zupa krem z cukinii jest więc bardzo zdrowa, świetnie rozgrzewa i ma mało kalorii, dzięki temu można spokojnie zjeść sporą porcję zupy.
Składniki:
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- świeże listki oregano i bazylii
- bulion (ok. 1 litra)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Dużą cukinię, która ma grubą skórę, należy obrać i wydrążyć z niej pestki ze środka. Z młodych nie trzeba zdejmować skóry ani wyjmować małych pesteczek. Wymyte cukinie pokroić w mniejszą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. W rondlu podgrzać oliwę z oliwek i wrzucić do niej posiekaną cebulkę i czosnek. Chwilę razem przesmażyć, po czym wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać i całość zalać bulionem. Nie zalewać ponad warzywa, ponieważ cukinia puści wodę i krem z cukinii może być za rzadki.
Całość poddusić na wolnym ogniu ok. 10-15 minut, aż cukinia będzie miękka. Przestudzić lekko (by nie stępić noży blendera), po czym zmiksować całość na gładki krem dodając listki oregano i bazylii.
Krem z cukinii doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę z cukinii podawać np. z pestkami dyni, grzankami, groszkiem ptysiowym. Można dodać do niej plastry (bardzo cienkie) pokrojonej lekko zgrillowanej cukinii.
Smacznego!