Roszponka z gruszką
Sałatka: roszponka z gruszką, serem i prażonymi orzechami z dressingiem miodowo-musztardowym
Pyszna i bardzo prosta sałatka. Delikatna roszponka, słodka gruszka, słony ser i chrupiące orzechy, a całość polana słodko-kwaśnym dressingiem… To połączenie bardzo Wam posmakuje.
Składniki:
- 100 g roszponki
- 1 spora gruszka
- garść orzechów włoskich
- ok. 100 g sera: z niebieską pleśnią, ser kozi (ewentualnie feta)
Roszponkę delikatnie wypłukać, odsączyć z wody. Ułożyć ją na talerzach.
Gruszkę wymyć, przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na cieńsze paski. Ułożyć na sałacie.
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni przez kilka minut. Posypać nimi roszponkę z gruszką.
Ser pokruszyć i posypać nim sałatkę.
Całość polać dressingiem miodowo-musztardowym.
Składniki na dressing:
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, aby stanowiły jednolitą konsystencję. Dressingiem polać roszponkę z gruszką.
Sałatkę podawać od razu po przygotowaniu.
Jeśli wolicie, gruszkę można ugrillować na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Gruszka po tym zabiegu nieco zmięknie. Według mnie nie ma takiej potrzeby, gdyż chrupkość tej sałatki to jej duży atut.
Zamiast roszponki można użyć innej, ulubionej przez Was sałaty, jednak roszponka jest idealna do tego połączenia, gdyż jest delikatna.
Smacznego!