Placki z cukinii
Placki z cukinii
Pyszne, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne placki z cukinii. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, więc to kolejny powód, do przygotowania placków z cukinii.
Placuszki z cukinii możemy podawać same lub z dodatkami, których może być całe mnóstwo. Możemy do nich podać sos pomidorowy, sos tzatziki, czy nawet zwykłą gęstą śmietanę. Dobrze smakują z plasterkiem chłodnego wędzonego łososia i z posiekanym koperkiem lub z poruszonym serem feta.
- 2 małe cukinie
- 1/2 cebuli (można zastąpić szczypiorkiem)
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 3-4 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Cukinie dokładnie wymyć, odciąć końce, nie obierać. Razem ze skórką zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć i oba produkty dodać do cukinii.
Jajka roztrzepać, dodać mleko i przesianą mąkę. Wszystko razem wymieszać trzepaczką tworząc dość gęste ciasto naleśnikowe.
Do ciasta naleśnikowego dodać startą cukinię. Wszystko dokładnie wymieszać. Do ciasta na placki można również dodać posiekany drobno koperek lub tymianek.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i na gorącym oleju smażyć placki (kłaść ok. 1-2 łyżek ciasta na placka) po kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Po usmażeniu z jednej strony, bardzo delikatnie przerzucić każdego placka na drugą stronę. Po usmażeniu z obu stron odkładać placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, a dopiero następnie na gotowy do podania talerz.
Gotowe placki z cukinii podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi sosami i dodatkami.
Smacznego!