Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i sosem beszamelowym
Cannelloni z mięsem mielonym to danie, na punkcie którego mój mąż ma fioła! Uwielbia połączenie makaronu, mięsa, pomidorów i delikatnego sosu beszamelowego. Danie to nieco przypomina lasagne, jednak sposób wykonania jest odmienny. Wygląd również, ponieważ tutaj mięso jest lepiej wyczuwalne i zauważalne.
Składniki na 4-6 porcji:
- ok. 16 sztuk rurek cannelloni
- 500 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane)
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 cebuli
- sól (ok. 1 płaska łyżeczka)
- pieprz
Bułkę namoczyć w wodzie do jej zmięknięcia. Mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę mocno odcisnąć z wody i dodać ją do mięsa. Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa. Wsypać przyprawy i wszystko razem dokładnie wyrobić dłońmi. Surowym, wyrobionym farszem nadziewać surowe, nie obgotowane rurki. Można do tego celu użyć woreczka do wyciskania z dużą nasadką lub pobawić się dłońmi lub małą łyżeczką. Farsz wkładać najlepiej z jednej strony, by nie powstały puste miejsca z powietrzem.
Składniki na sos pomidorowy:
- 3/4 kg pomidorów (można użyć z puszki)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści świeżej bazylii
- oregano
- kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Pomidory naciąć na krzyż, włożyć do wrzątku, po czym przełożyć do zimnej wody. Ściągnąć skórkę. Pokroić je w kostkę. Cebulę posiekać drobno. Na rozgrzanej patelni (lub w rondlu) rozgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę, a także przeciśnięty ząbek czosnku. Nie doprowadzić do zarumienienia. Wrzucić pomidory i dusić do odparowania nadmiaru wody. Dodać posiekane zioła i przyprawić do smaku. Jeśli sos pomidorowy jest kwaśny, dodać szczyptę cukru.
Sos pomidory wlać do naczynia żaroodpornego (najlepiej prostokątnego) na dno. Na sosie pomidorowym układać rurki cannelloni z mięsem mielonym (pomiędzy rurkami zachować małe odstępy, gdyż rurki po ugotowaniu nieco urosną). Całość zalać sosem beszamelowym przygotowanym według wskazówek i w ilości podanej na stronie z sosem beszamelowym. Zamiast sosu beszamelowego można użyć samego sosu pomidorowego – wtedy część wylewamy na dno naczynia, a pozostałą ilością zalewamy cannelloni z góry. Proponuję wtedy użyć większej ilości pomidorów, by rurki były całkowicie oblane sosem.
Ponadto:
- 2 garście startego sera (mozzarella lub ser żółty)
- kilka listków świeżej bazylii
Naczynie z cannelloni z mięsem mielonym wstawić do nagrzanego do 180oC (termoobieg) – 200oC (grzanie góra-dół) piekarnika i piec ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy makaron jest al dente i czy mięso zostało dopieczone (widelcem można spróbować kawałek). Całe danie posypać startym serem i zapiec jeszcze ok. 5 minut, by ser się rozpuścił.
Cannelloni z mięsem mielonym wykładać przy pomocy łapki oddzielając po kilka rurek od siebie. Podawać gorące przyozdobione bazylią.
Smacznego!