Ciasteczka owsiane

ciastka owsianeChrupiące ciasteczka owsiane z bakaliami

Jedne z moich najbardziej ulubionych ciastek! Chrupią przy każdym kęsie, są zdrowe, bo napakowane bakaliami i płatkami owsianymi, nie są wymagające w przygotowaniu. Polecam, ale radzę zachować ostrożność – ciasteczka owsiane uzależniają!

Składniki:ciasteczka owsiane

  • 200 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru (można pomieszać z trzcinowym)
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru (może być cukier Muscovado)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej (można dać mąkę pełnoziarnistą)
  • 2,5 szklanki płatków owsianych (górskie)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • bakalie: orzechy włoskie, orzechy laskowe, żurawina, słonecznik prażony, pestki dyni, rodzynki, suszone morele.

Miękkie masło zmiksować, dodając oba cukry. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować. Wsypać płatki owsiane, wymieszać. Dorzucić bakalie, wymieszać.

ciastka owsiane1   ciastka owsiane2

2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki (wilgotną dłonią) wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach od siebie. Można też ciasto nakładać łyżką bezpośrednio na blachę pomagając sobie drugą łyżką. Kulki lekko spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 17 minut do zarumienienia (można do piekarnika wstawić dwie blachy i ustawić funkcję termoobieg). Przed zdjęciem z blachy chwilę odczekać (będą miękkie), potem studzić na kratce.

ciasteczka owsiane z bakaliamiCiasteczka owsiane można przechowywać w zamkniętym słoju przez tydzień (o ile tak długo wytrzymają).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Ciecierzyca z jarmużem i pomidorami
Ciecierzyca z jarmużem i pomidorami

Ciecierzyca z jarmużem i pomidorami Danie wręcz ekspresowe, jeśli używamy ciecierzycy z puszki. Ponadto, a może przede wszystkim - bardzo...

Zamknij