Makaron z szynką i groszkiem
Makaron z szynką i groszkiem zielonym
Danie bardzo proste i szybkie do wykonania. Do niego najlepsza jest szynka parmeńska lub inna długodojrzewająca. Mnie osobiście to danie najlepiej smakuje z makaronem tagliatelle, ale możecie też użyć innego, np. penne lub farfalle. Groszek z kolei polecam mrożony, jest bardziej twardawy i ma zdecydowanie ładniejszy, intensywniejszy kolor niż groszek konserwowy.
W poniższym przepisie użyłam śmietanki kremówki, ale również można ją zastąpić gęstą śmietaną. Wtedy sos będzie bardziej kremowy, śmietanowy.
Składniki na 2 porcje:
- 160-180 g makaronu
- kilka plastrów szynki
- 1 szklanka groszku mrożonego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 cebuli
- 2-3 łyżki masła
- ok. pół szklanki śmietanki (12% lub kremówki)
- 3 łyżki startego parmezanu
Cebulę i czosnek obrać. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić go. W tym samym czasie na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę lub paski szynkę, wrzucić groszek, wlać ok. 1/4 szklanki wody i chwilę poddusić wszystko razem. Dodać śmietankę (jeśli dodajecie rzadką, przed wrzuceniem makaronu należy nieco zredukować) i odcedzony makaron i chwilę razem podgrzać, mieszając.
Makaron z szynką i groszkiem wyjąć na głębokie talerze, posypać startym parmezanem, podawać gorący.
Smacznego!