Sos z szynki
Sos z szynki
Tradycyjny sos z szynki, idealny do ziemniaków, kopytek, klusek, czy makaronu. Przypomina mi smak dzieciństwa, bo jednak moja mama i babcia robiły najwspanialszy sos. Śmiało teraz mogę stwierdzić, że uczeń przerósł mistrza i mój sos, zwłaszcza ten, który zrobiłam ostatnio, był tak smaczny, że nie mogłam przestać jeść 🙂
Składniki:
- szynka wieprzowa (do 1 kg)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- olej
- tymianek (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Mięso dokładnie wymyć. Z szynki usunąć błony i pokroić ją na mniejsze kawałki (3-5 cm). Mięso zalać sosem sojowym, dodać do niego posiekaną w pióra cebulę i pokrojony czosnek, a także liść laurowy, ziele angielskie i tymianek i odstawić na ok. godzinę. Po tym czasie na głęboką patelnię wlać olej i wrzucić mięso. Podsmażyć na złoto z każdej strony, po czym zalać wodą, aby każdy kawałek mięsa był zanurzony w płynie. Gotować do miękkości (ok. 1-1,5 godziny). Pod koniec przyprawić solą i pieprzem.
Sos z szynki zagęścić zaklepką z wody i mąki pszennej (wymieszanej, aby nie było grudek) i dodać śmietanki (np. kremówki). Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ziemniakami, kopytkami, kluskami.
Smacznego!