Zupa fasolowa
Zupa fasolowa z kiełbasą
W lodówce znalazłam kiełbasę, więc szybko zrobiłam przegląd pozostałej części lodówki i szafek w poszukiwaniu pomysłu na obiad. Wpadłam na pomysł zrobienia zupy fasolowej i przyznam szczerze, że to było to, na co miałam ochotę od kilku dni. Zupa fasolowa z kiełbasą nie jest tak tłusta jak ta na boczku czy żeberkach. Poza tym nie trzeba chyba dużo pisać o właściwościach zdrowotnych fasoli, a tych jest sporo.
Fasola zawiera sporo białka, witamin i składników mineralnych. Wpływa pozytywnie na mózg, tkankę nerwową, poprawia koncentrację i pamięć, a także działa przeciwnowotworowo.
Poniższy przepis jest na średniej wielkości garnek (mniej więcej do 2 litrów wody, w zależności od preferencji odnośnie gęstości zupy).
Składniki:
- 1 szklanka suchej fasoli
- 1-2 kiełbasy
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Wodę odlewamy, fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 1-1,5 godziny). Warzywa obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i seler ścieramy na tarce jarzynowej (część można pokroić też w kostkę), pietruszkę przekrajany na pół (można część też zetrzeć). Por siekamy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodajemy do zupy i gotujemy ok. 15 minut do miękkości. Czosnek kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy. Zupę fasolową przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy (na sam koniec) majeranek (ok. 1 łyżeczki).
Do zupy fasolowej można zrobić zasmażkę, aby była bardziej zawiesista, gęsta.
Składniki:
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i dokładnie razem wymieszać. Wlać ok. 1/3 szklanki wody i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Z garnka z gorącą zupą wlać do zasmażki kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać. Zasmażkę wlać do gorącej zupy i szybko i energicznie wymieszać. Zagotować.
Zupę fasolową podawać np. z pieczywem.
Smacznego!