Ekspresowe lody owocowe
Ekspresowe lody owocowe
Nie macie czasu na mrożenie lodów? Nie chce się Wam co chwilę miksować lodów, aby nie było w nich kryształków? Znudziły się Wam sorbety i tradycyjne lody waniliowe? Oto przepis idealny dla Was!! Ekspresowe lody owocowe robi się naprawdę szybko! Smak jest niesamowicie wspaniały, a konsystencja lekka, dzięki czemu lodów nie trzeba „skrobać” i czekać, aż trochę zmiękną.
Wiecie jaki jest jeszcze sekret tych lodów? Że są niskokaloryczne!! Właściwie są to same owoce z jogurtem naturalnym! Tak więc nie ma co czekać – do roboty!
Z podanego przepisu wyjdą ok. 4 porcje, więc jeśli chcecie zrobić mniejszą ilość, zmniejszcie ilość składników.
Składniki:
- 500 g mrożonych owoców (truskawki, maliny, jagody)
- 300 ml jogurtu naturalnego greckiego
- cukier puder do smaku
Do miksera (malaksera) wrzucić zamrożone owoce (ja użyłam truskawki i maliny), dodać do nich jogurt i kilka łyżek cukru pudru (ilość cukru uzależniona jest od słodkości owoców). Szybko zmiksować owoce, aby uzyskały jednolitą konsystencję. Jeśli zostaną drobne kawałeczki owoców, proponuję je tak zostawić, dzięki temu owoce będą lepiej wyczuwalne. Zmiksowane lody owocowe przełożyć do pucharków i podawać od razu. Nie mrozić ich ponownie.
Smacznego!