Sernik na zimno truskawkowy
Lekki sernik na zimno z truskawkami
Idealny na lato! Nie trzeba go piec, stać przy gorącym piekarniku. Robi się go bardzo szybko, a smak jest naprawdę zaskakujący. Sernik na zimno jest lekki, puszysty, delikatny, aksamitny… Po prostu pyszny! Poza tym nie zawiera masła (jeśli zrobimy go bez spodu, bo oczywiście można) ani mąki, jest więc dzięki temu mniej kaloryczny 🙂 Sernik na zimno można zrobić nie tylko z truskawkami, ale i z jagodami, czarnymi porzeczkami czy malinami.
Sernik na zimno to rewelacyjna alternatywna dla tradycyjnego sernika z truskawkami.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 85 g masła
Masło rozpuścić w rondlu. Herbatniki pokruszyć na pył (ja użyłam miksera, ale również można włożyć je do woreczka i rozdrabniać np. tłuczkiem). Pokruszone herbatniki wrzucić do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy ok. 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i wysypać na dno herbatniki z masłem, wyrównać i docisnąć. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Składniki:
- 1 kg twarogu (nadaje się ten z wiaderka)
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 250-300 g drobnego cukru (ilość cukru uzależniona jest w dużej mierze od poziomu słodkości truskawek)
- 3 łyżki żelatyny
- 400-500 g truskawek świeżych (przy mrożonych najpierw odsączyć je z nadmiaru wody)
Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i dokładnie rozpuścić. Twaróg zmiksować z jogurtem, cukrem. Truskawki zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie zmiksować, aby nie powstały grudki. Masę truskawkową dodać do masy twarogowej, razem zmiksować. W razie potrzeby – dosłodzić. Gotową masę przelać na przygotowany wcześniej spód. Sernik na zimno wstawić do lodówki, przykryć folią spożywczą, schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego!