Pierogi z jagodami

najlepsze pierogi z jagodamiPierogi z jagodami – na rozpoczęcie sezonu!

Wczoraj świeżo zebrane jagody, dziś oczywiście, jak to zwykle bywa, pierogi z jagodami! Mój ulubiony sezon! Spacer po lesie, zbieranie pięknych, dorodnych jagód, a później wyżerka na całego 🙂

Poniższy przepis na ciasto na pierogi jest moim ulubionym, przerabianym kilkukrotnie, ale z tego pierogi naprawdę wychodzą rewelacyjne. Ciasto jest idealnie miękkie, jednak elastyczne, dzięki czemu niemal się nie rwie i pierogi nie pękają podczas gotowania.pierogi z jagodami

Składniki na ok. 50-60 sztuk:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie i wbić jajko, dodać sól i olej oraz gorącą (przegotowaną 2-3 minuty temu) wodę. Ciasto początkowo połączyć łyżką drewnianą, później zagniatać dłońmi (uważać, by się nie poparzyć). Ciasto musi być elastyczne, dobrze wyrobione, nie może się lepić do dłoni. Podzielić na 3-4 części, jedną przełożyć na stolnicę (lub czysty blat), pozostałe przykryć ściereczką, by nie wysychały. Każdą część ciasta rozwałkować (podsypując mąką w razie potrzeby) na cienki placek (ok. 2 mm). Wykrajać w nim okręgi (np. szklanką).

pierogi z jagodami i śmietanąSkładniki na farsz:

  • ok. 3 szklanki jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Wymyte jagody wymieszać delikatnie z cukrem pudrem (jeśli są bardzo kwaśne, można dodać więcej cukru). Jeśli jagody puszczają sok (są mocno dojrzałe), wsypać mąkę ziemniaczaną. Na każdy okręg wykrojony z ciasta nałożyć farsz jagodowy (ja lubię dużo!) i składać pieroga na pół zlepiając jego brzegi. Należy uważać, aby farsz nie dostał się na część, którą sklejamy, bo ciasto się nie zlepi. Zlepione pierogi odkładać na blat podsypany mąką.

W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Na wrzątek wrzucać do niej pierogi (oczywiście partiami). Pierogi z jagodami gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową.pyszne pierogi z jagodami

Ponadto:

  • śmietana lub jogurt grecki
  • cukier lub cukier puder
  • listki świeżej mięty

Pierogi z jagodami polewamy śmietaną (można śmietanę rozgnieść z jagodami), posypujemy cukrem, przystrajamy listkami mięty.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami
Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami

Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami Jaglanka... to śniadanie, jakie pokochałam jakiś czas temu, zaraz obok owsianki i mojego musli. Jaglankę robiłam...

Zamknij