Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem i fetą w sosie śmietanowym
Obiad, który się robi w mgnieniu oka. Najdłużej trwa ugotowanie makaronu 😉 Makaron jest przepyszny, sos kremowy, delikatny. Szpinak, czyli warzywo zdrowia, który dodany jest w liściach, wspaniale komponuje się z długim makaronem.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu (np. tagliatelle, pappardelle, spaghetti lub penne)
 - 2 duże garście szpinaku (świeżego lub mrożonego ale w liściach)
 - 2 plastry sera feta
 - 1-2 ząbki czosnku
 - 100 ml śmietany kremówki (można zastąpić gęstą śmietaną 18%)
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 1-2 łyżki startego parmezanu
 - sól
 - pieprz
 
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić szpinak (świeży – wcześniej dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, mrożony – wrzucić od razu) i chwilę poddusić, dodając ząbek czosnku, aż do odparowania nadmiaru wody. Wlać śmietankę i przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony ser feta. Makaron odcedzić i dorzucić do szpinaku. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem.
Makaron ze szpinakiem podawać gorący.
Smacznego!
					


