Mini torciki bezowe
Mini torciki bezowe
Robiłam już jeden duży tort bezowy ale tym razem chciałam, aby każdy miał cały torcik dla siebie. Torciki bezowe wyglądają ślicznie, a w smaku są rewelacyjne! Możecie je przygotować z różnymi owocami sezonowymi: jagodami, borówkami, truskawkami. Ja tym razem wykorzystałam maliny.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania zacząć stopniowo, powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Masa bezowa powinna być lśniąca i sztywna. Na koniec dodać sok z cytryny, krótko zmiksować. Masę bezową wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Między kolejnymi torcikami bezowymi robić odstępy, gdyż nieco urosną. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 120oC (z termoobiegiem lub bez) i po chwili zmniejszyć temperaturę do 100oC. Piec do 2 godzin, po czym uchylić drzwiczki piekarnika i studzić je (najlepiej całą noc).
Składniki na krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
Śmietanę kremówkę i mascarpone dobrze schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Pod koniec dodać serek mascarpone i krótko zmiksować (tylko do połączenia się składników, uważać, by masa się nie zważyła!). Na upieczone bezy wykładać krem.
Krem można również zrobić z samej śmietanki, bez dodatku mascarpone.
Ponadto:
- 2 garście płatków migdałowych
- ok. 1 szklanka owoców sezonowych (mogą być też owoce mrożone)
Migdały uprażyć na suchej patelni do zbrązowienia i aby były bardziej kruche. Na wyłożony krem na torcikach bezowych układamy świeże owoce i posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek.
Smacznego!