Sałatka z arbuzem
Sałatka z arbuzem i fetą
Połączenie wydawało mi się dość kontrowersyjne i niepasujące do siebie. Myliłam się. Soczysty i słodki arbuz świetnie pasuje do słonej, kremowej fety. Sałatka jest bardzo szybka do przyrządzenia i nadaje się na letnie dni (czy to na lunch, czy na kolację).
Arbuz. Ten owoc składa się w większej części z wody. Nie ma zbyt wielu witamin i minerałów, jednak zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, a także aminokwasy. Przeciwutleniacze hamują procesy starzenia. Aminokwasy natomiast wspomagają serce, regenerują mięśnie, a ponadto działają jak… viagra 😉 Tak więc sałatka wskazana nie tylko dla kobiet 😉
Składniki:
- kilka liści sałaty (masłowa, lodowa, rukola)
- 1/4 niedużego arbuza
- 2 plastry sera feta
Sałatę dokładnie wymyć pod bieżącą wodą, ułożyć na talerzu. Arbuza odkroić od skóry i pokroić w kostkę (ok. 2 cm), wyjmując pestki. Ser feta pokroić w kostkę (wielkości nieco mniejszej niż arbuza). Arbuza i fetę poukładać na sałacie, polać dressingiem.
Składniki na dressing:
- sok z 1/4 limonki
- 1 łyżka miodu płynnego
- kilka liści świeżej mięty
- pieprz
Miętę drobno posiekać i połączyć z sokiem z cytryny oraz miodem. Mięte dobrze jest rozetrzeć lekko, by uwolnić jeszcze więcej smaku i aromatu. Dodać świeżo zmielony pieprz.
Sałatkę z arbuzem podawać od razu po sporządzeniu.
Smacznego!