Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem, oliwkami, kaparami, pietruszką
Pomysł na szybki i smaczny obiad. Niemal zawsze mam w szafce zapas wszystkich składników, więc nie mając pomysłu na nic innego, mogę zawsze zrobić taką wersję makaronu z tuńczykiem. Właściwie nie ma przy nim zbyt wiele pracy, bo tuńczyk wyjmujemy z puszki, a pozostałe składniki ze słoików. Wystarczy jedynie ugotować makaron 🙂 Do tego dania polecam zainwestować w bardzo dobry makaron i bardzo dobry tuńczyk. Są to kluczowe składniki tego dania i muszą być najwyższej jakości.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu (np. tagliatelle)
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- kilka oliwek (zielone lub czarne)
- kilka sztuk pomidorów suszonych z zalewy
- 2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Na rozgrzanej oliwie (polecam dodać oliwę chilli) na patelni lub w rondlu podsmażyć przeciśnięty czosnek i posiekaną drobno cebulkę. Zeszklić. Dodać tuńczyka (można też trochę sosu z puszki) oraz makaron. Wymieszać. Dorzucić oliwki, kapary i pokrojone w paski suszone pomidory. W razie potrzeby można dodać trochę więcej oliwy z oliwek lub np. oliwy z pomidorów suszonych. Makaron z tuńczykiem przełożyć na głęboki talerz, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu.
Dla wielbicieli sosów pomidorowych polecam wersję makaronu z tuńczykiem i pomidorami.
Smacznego!