Żurek
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem
Żurek to jedna z moich ulubionych zup! Żurek jest odpowiednio kwaskowy, aromatyczny i szybki do zrobienia. W porównaniu do tradycyjnego żuru, robionego na domowym zakwasie, tutaj pracy nie ma za dużo. Fakt, iż jest to zupa z dodatkiem „proszku z torebki”, ale jest to smak mocno zbliżony do tradycyjnego żurku. Osobiście wolę żurek na domowym zakwasie (niedługo przygotuję i wrzucę przepis na bloga), ale póki co – taki też możecie śmiało robić 🙂
Składniki na duży garnek:
- ok. 6 sztuk białych kiełbas dobrej jakości
- 2-3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ok. 5-7 cm pora (jasnej części)
- kawałek selera
- 3-4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 torebki żurku (można dać 1 torebkę żurku i 1 barszczu białego – będzie wtedy mniej kwaskowy)
- majeranek
- sól
- pieprz
W dużym garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucić wymyte białe kiełbasy (jeśli są połączone, nie rozcinać ich). Kiełbasę gotować do miękkości ok. 30-40 minut. W tym czasie przygotować warzywa: wszystkie obrać i dokładnie wymyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę, seler, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można część zetrzeć, a część pokroić w kostkę). Por drobno posiekać. Warzywa dorzucić do zupy, zagotować i gotować na lekkim ogniu do miękkości (ok. 10-15 minut).
Rozrobić proszek z torebki (żurek) z wodą w osobnej misce, aby nie było grudek. Podane 2 torebki są na naprawdę spory garnek. Jeśli nie lubicie zbyt gęstej, zawiesistej zupy, dajcie najpierw mniejszą ilość, a ewentualnie później dodajcie resztę. Do tej miski wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i wlać całość do garnka, zagotować. Żurek gotować kilka minut. Na koniec dorzucić rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy i majeranek.
Do żurku osobno ugotować jajka na twardo.
Żurek podawać gorący z ugotowany jajkiem. Kiełbasę można wyjąć na osobny talerzyk, ale można ją też pokroić w grubsze plastry i zostawić w zupie. Nie polecam dodawać jajek do środka, do garnka, a dopiero na talerze.
Smacznego!