Zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa z ryżem
Klasyczna pomidorówka, przypominająca smak dzieciństwa. Gdy miałam zaledwie kilka miesięcy, babcia karmiła mnie właśnie zupą pomidorową 🙂 Smak ten polubiłam do tego stopnia, że teraz dość często gości ona na moim stole. Gdy mam mniej czasu, robię krem z pomidorów, ale jednak zupa pomidorowa to zupa pomidorowa…
Składniki:
- kostka na zupę (może być udko lub skrzydełko z kurczaka)
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 5-6 łyżek ryżu (jeśli lubicie bardziej gęstą zupę – proponuję dodać więcej ryżu)
- słoiczek koncentratu pomidorowego (można zastąpić świeżymi pomidorami, pomidorami z puszki lub przecierem pomidorowym passata)
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
W średniej wielkości garnuszku zagotować wodę (ok. 1/2-2/3 pojemności), wrzucić wymytą kostkę na zupę i gotować aż mięsko będzie miękkie (do pół godziny). Po tym czasie dodać warzywa: można je pokroić na mniejsze kawałki, można zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja osobiście pomidorową wolę bez pływających startych warzyw, więc kroję je w mniejsze kawałeczki). Razem z warzywami wrzucić ryż. Ryż można też ugotować oddzielnie i przy podaniu włożyć do zupy. W zupie na drugi dzień ryż zrobi się dość „rozgotowany” i urośnie jeszcze bardziej, więc jeśli chcecie tego uniknąć – ugotujcie ryż osobno. Zupę gotować kolejnych ok. 15 minut do osiągnięcia wymaganej miękkości warzyw. Po tym czasie dodać pomidory (przecier). Odrobinę zupy odlać do mniejszej miseczki i rozprowadzić w niej śmietanę, mieszankę wlać do gotującej się zupy, zagotować. Doprawić solą, pieprzem. Można posypać natką pietruszki.
W ten sam sposób robi się zupę pomidorową z makaronem. Makaron gotujemy oddzielnie i dodajemy do zupy po ugotowaniu (na talerze).
Smacznego!