Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i soczewicą
Gdy zrobiłam ten obiad był „i wilk syty i owca cala” 😉 (czyli i mąż najedzony i ja zadowolona z uwagi na zdrową dietę). Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i soczewicą to pożywne danie, dające uczucie sytości na długo, a przy tym zdrowe (użyłam drobiowego mięsa) i z dużą ilością witamin i białka.
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ok. 350 g piersi z kurczaka lub kawałek indyka (ewentualnie można użyć mięsa wieprzowego)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą lub pomidorami w puszce krojonymi bez skóry – wtedy należy dodać ok. 1 szklanki pomidorów, a nieco mniej bulionu)
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
W głębokiej patelni (np. wok) lub garnku żaroodpornym podgrzać nieco oleju i poddusić na nim posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty czosnek. Dodać mięso, całość przyprawić przyprawami i mieszać co chwilę, rozdrabniając powstałe z mięsa grudki na mniejsze kawałki. Po 2 minutach wsypać wypłukany pod bieżącą wodą ryż i soczewicę, wszystko przesmażyć ok. 2 minut cały czas mieszając, po czym wlać cały bulion. Gdy tylko się zagotuje, dodać koncentrat pomidorowy.
Danie dusić ok. 5 minut, po czym przykryć pokrywką lub folią aluminiową (lub przelać do formy, w jakiej można zapiec w piekarniku) i wstawić do nagrzanego do 180oC (góra-dół) piekarnika. Całość piec ok. 20 minut, aż ryż będzie odpowiednio miękki.
Zapiekankę ryżową z mięsem mielonym i soczewicą posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!