Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami oraz pieczarkami, w sosie śmietanowo-serowym
Świetne połączenie delikatnego makaronu, chrupiących lekko brokułów, wyrazistego, doprawionego kurczaka i pieczarek. Całość polana pysznym śmietanowo-serowym sosem i zapieczona pod ciągnącą się chmurką z sera… Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami musi być pyszna!
- 300 g ulubionego makaronu (u mnie fusilli)
- 1 nieduży brokuł
- 1 pierś z kurczaka
- 10 pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml śmietany 12% lub 18%
- 1 jajko
- 1/2 szklanki tartego sera parmezan lub podobnego
- mozzarella (opcjonalnie; do wyłożenia na wierzch zapiekanki; może być to też inny ulubiony ser)
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka wymyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i zalać sosem sojowym. Odstawić na ok. 15-30 minut.
Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki (lub na kawałki pożądanej wielkości) i podsmażyć na odrobinie oleju dodając do nich rozgnieciony ząbek czosnku (nie przeciśnięty, tylko w całości – zmiażdżony, później go usunąć) oraz sól i pieprz do smaku.
Brokuła wymyć pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki i zblanszować (dzięki temu, że nie będziemy ich gotować, zachowamy ich ładny kolor i chrupkość).
Makaron ugotować w sporej ilości osolonej wody około 2-3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu. Makaron musi być nieco twardszy niż al dente.
Śmietanę wymieszać z roztrzepanym jajkiem i startym parmezanem, dodać sól (ok. pół łyżeczki) i pieprz do smaku.
W sporym naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę makaronu, na to połowę brokułów, połowę kurczaka i połowę pieczarek. Całość zalać sosem śmietanowo-serowym (połową). Na to wyłożyć pozostałą część składników, w tej samej kolejności, zalać pozostałym sosem.
Na górę zapiekanki makaronowej z kurczakiem i brokułami ułożyć ser mozzarella, który ładnie się zapiecze i będzie ciągnął przy jedzeniu 🙂
Zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułami wstawić do nagrzanego do ok. 180-190oC piekarnika (termoobieg) i piec ok. 15-20 minut, aż sos śmietanowo-serowy się zetnie, a ser na wierzchu rozpuści i przypiecze.
Zapiekankę makaronową podawać gorącą.
Smacznego!