Waniliowe naleśniki z jagodami
Waniliowe naleśniki z jagodami i twarogiem
Skoro sezon jagodowy się kończy, trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem będą to naleśniki z jagodami. Obiad ten przygotowuję jako zamiennik do pierogów z jagodami, które są bardziej pracochłonne. Tutaj nie narobię się za wiele, a smak jest rewelacyjny.
Składniki na ok. 6-8 sztuk:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki gazowanej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub nasiona z laski wanilii)
- 2 łyżki oliwy
Jaja zmiksować (mikserem lub trzepaczką), dodać przesianą mąkę, mleko, wodę, wanilię i zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno być dość rzadkie, by się dobrze rozprowadzało na patelni. Odstawić na ok. 30-60 minut, by „odpoczęło”. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki smarując wcześniej patelnię oliwą (ja dodaję 1-2 łyżki oliwy do ciasta i smażę naleśniki na teflonowej nieprzywierającej patelni bez użycia już oliwy).
Składniki na farsz:
- 200 g twarogu
- 200 ml jogurtu greckiego lub śmietany
- cukier (lub cukier waniliowy)
- 1 szklanka świeżych jagód
Twaróg połączyć z połową jogurtu i z dodatkiem cukru (ilość wedle uznania). Jagody połączyć ze śmietaną, lekko rozgnieść widelcem, posłodzić do smaku.
Na naleśniki nakładać ser, zawijać w rulon (można też w trójkąty). Naleśniki polać polewą jagodową, ozdobić świeżymi jagodami, kleksem ze śmietany, listkami mięty.
Smacznego!