Tortilla zapiekana z parówkami
Tortilla zapiekana z parówkami
Przepis na tortillę zapiekaną z parówkami pojawił się przy okazji „czyszczenia lodówki z resztek jedzenia”. Brzmi śmiesznie, ale faktycznie tak było. Miałam kilka tortilli, ser żółty w kawałku i parówki, które szybko skomponowałam w jedno danie.
Tortilla zapiekana z parówkami może być przystawką na imprezy domowe lub inne przyjęcia. Można ją zrobić i ułożyć na dużej paterze w towarzystwie tortilli zapiekanej z łososiem i/lub kurczakiem. Robi się je stosunkowo szybko, dobrze smakują na ciepło jak i na zimno, choć według mnie ciągnący się ser ma swój urok i chętniej je zajadam w wersji ciepłej.
Zamiast parówek możecie użyć np. kiełbasek wiedeńskich lub innych cienkich kiełbasek.
Składniki:
- 2 placki tortilli
- 3 dobrej jakości parówki
- 2 spore garście startego sera (np. cheddar)
Na każdy placek tortilli nasypać sporą garść startego żółtego sera. Na ser położyć parówkę (wzdłuż brzegu, którego będziemy zwijać, mniej więcej na wysokości 1/4 placka), ewentualnie dociąć. Całość zwinąć dość ciasno.
Zwinięte tortille z parówkami układać na suchej patelni grillowej (lub zwykłej teflonowej) i podpiec do czasu, aż ser w środku się rozpuści.
Tortille zapiekane z parówkami pokroić pod skosem na mniejsze kawałki, wbijając w każdy wykałaczkę. Podawać gorące z ulubionymi dipami.
Zamiast takiej wersji, można też przygotować parówki w cieście francuskim – również smaczne.
Smacznego!