Tort z rabarbarem i truskawkami
Tort z rabarbarem i truskawkami, z kremem z mascarpone
Idealny, nie za słodki tort z rabarbarem i truskawkami, przełamany kremem z bitej śmietany z mascarpone, ozdobiony mini bezikami… Pychotka! Wspaniały na wiosenne, ciepłe dni.
Tym razem zrobiłam biszkopt bezglutenowy, ale możecie zrobić tradycyjny biszkopt.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 120 g cukru drobnego do wypieków
- 140 g mąki ryżowej
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy dodany zostanie cały cukier, wrzucać po jednym żółtku, po dodaniu każdego krótko zmiksować do połączenia się składników.
Mąkę przesiać przez sito, do ubitych jajek z cukrem wsypać 1/3 mąki i delikatnie, szpatułką lub drewnianą łyżką, wymieszać masę. Powtórzyć czynność z pozostałą mąką dzieląc ją na dwie partie.
Masę na biszkopt wylać do tortownicy (moja o średnicy 24 cm) wyłożonej (sam spód) papierem do pieczenia. Biszkopt bezglutenowy wstawić do nagrzanego do 170oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, zrzucić na podłogę z ok. pół metra (biszkopt rzucany, dzięki temu nie opadnie i będzie równy i prosty jak blat), wstawić z powrotem do piekarnika i ostudzić przy uchylonych lekko drzwiczkach.
Dopiero, gdy całkowicie wystygnie, odkroić ostrym nożem od krawędzi tortownicy i przekroić na 2 blaty.
Składniki na nadzienie:
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 250 g truskawek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Rabarbar oczyścić, odciąć najbardziej zielone części, a czerwone pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 20 minut, aż rabarbar będzie miękki. Wystudzić.
Truskawki pozbawić szypułek, pokroić w kosteczkę, dodać do rabarbaru, wymieszać. Z owoców odlać powstały syrop (będzie do nasączenia biszkoptu).
Składniki na nasączenie:
- powstały syrop z owoców
- 1/3 szklanki herbaty z cytryną (może być zielona)
Herbatę wymieszać z sokiem z owoców.
Składniki na krem:
- 350 ml śmietanki kremówki
- 300 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę wlać do wysokiej miski i ubijać. Gdy nieco zgęstnieje, dodać mascarpone, cukry i ubijać razem. Nie za długo, by nie „przebić” kremu.
Złożenie tortu:
Dolny blat biszkoptu położyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Biszkopt nasączyć połową mieszanki herbaty i syropu. Wyłożyć owoce, a na nie połowę kremu z mascarpone. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go pozostałym płynem i przykryć pozostałą warstwą kremu. Zdjąć obręcz tortownicy i zakryć też boki tortu.
Ponadto:
Beziki pokruszyć i takimi obłożyć boki tortu. Na wierzch ułożyć kilka pełnych bezików i kawałki świeżych truskawek.
Tort z rabarbarem i truskawkami schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!