Śledzie z suszonymi pomidorami i chilli
Śledzie z suszonymi pomidorami, musztardą francuską i chilli
To jest mój ostatni typ numer jeden jeśli chodzi o śledzie! Śledzie z suszonymi pomidorami, z dodatkiem chilli i musztardy francuskiej robią furorę! Dość słone, wystarczająco pikantne, intensywne w smaku. Świetnie sprawdzą się na imprezach, bo poza smakiem, bardzo ciekawie wyglądają.
Składniki:
- 5 filetów śledziowych z zalewy
- ok. 7 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 nieduża cebulka
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1/2 papryczki chilli
- pieprz
- olej lniany lub rzepakowy
Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać pod zimną bieżącą wodą, zalać je czystą zimną wodą i moczyć ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie filety wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki ok. 1,5-2 cm.
Cebulę posiekać w piórka. Pomidory pokroić w paseczki. Chilli drobno posiekać.
Do pokrojonych śledzi dodać musztardę, posiekaną chilli i świeżo zmielony pieprz, wymieszać. Dodać cebulę oraz suszone pomidory z zalewy, zalać olejem i wszystko razem wymieszać delikatnie.
Śledzie z suszonymi pomidorami przełożyć do słoiczka, zakręcić i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Przechowywać zamknięte w słoiczku w lodówce przez kilka dni. Opcjonalnie przed podaniem można je posypać posiekaną natką pietruszki dla kontrastu kolorów.
Smacznego!