Seromakowiec

Seromakowiec bez spoduSeromakowiec

Seromakowiec, czyli jak sama nazwa wskazuje: ciasto z makiem i serem. Prosty przepis na smaczne ciasto doskonale znane większości z Was. Z reguły występuje w nieco innej wersji – białe na dole, czarne na górze. Ja zrobiłam je nieco inaczej – kładąc masę serową na przemian z masą makową.Seromakowiec

Składniki na masę serową:

  • 750 g zmielonego twarogu (może być dobry ser z wiaderka)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować ze sobą jedynie do połączenia się składników.

Składniki na masę makową:

  • 750 g gotowej masy makowej z puszki lub masy makowej domowej roboty
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka zmielonych migdałów (ewentualnie orzechów włoskich)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 2 łyżki mąki pszennej

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Masło utrzeć (mikserem), gdy będzie puszyste, dodawać do niego stopniowo masę makową. Gdy masa będzie jednolita, wsypać zmielone migdały z mąką, wlać czekoladę i likier. Całość zmiksować. Na koniec wbić jajko, zmiksować.

Formę o wymiarach ok. 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nią na przemian masę serową z masą makową.

Seromakowiec wstawić do nagrzanego do 170-180oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 45 minut (masy powinny być ścięte z wierzchu). Wystudzić i przed samym podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
lody owocowe
Ekspresowe lody owocowe

Ekspresowe lody owocowe Nie macie czasu na mrożenie lodów? Nie chce się Wam co chwilę miksować lodów, aby nie było...

Zamknij