Sałatka z pieczonym kalafiorem
Sałatka z pieczonym kalafiorem, selerem naciowym i granatem
Przepis dostałam od mojej Siostry, która w tym sezonie zajada się tą sałatką bardzo często Robiłyśmy ją ostatnio razem, gdy zagościła w moich progach
Sałatka z pieczonym kalafiorem, dodatkiem selera naciowego, granatu i orzechów bardzo przypadła mi do gustu i na pewno niejednokrotnie ją powtórzę.
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 1-2 laski selera naciowego
- 1 granat
- 30 g orzechów laskowych
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
- 1 łyżka syropu klonowego (lub płynnego miodu)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego (można rozbić w moździerzu)
- sól
- pieprz
Kalafior podzielić na malutkie różyczki, dokładnie wymyć. Na blaszce do pieczenia od piekarnika położyć papier do pieczenia, a na nim podzielonego kalafiora. Skropić go 3 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Kalafior wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec ok. 35 minut do zarumienienia.
Orzechy laskowe upiec w piekarniku w temperaturze ok. 170oC przez ok. 15 minut. Opcjonalnie można je zarumienić na patelni. Przestudzone posiekać drobniej.
Seler naciowy pokroić w cienkie, ukośne plasterki.
Granat obrać, podzielić na pojedyncze pesteczki.
Natkę pietruszki posiekać, niezbyt drobno.
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, wymieszać.
Pozostałą oliwę (w razie konieczności dolać jej nieco więcej) wymieszać z octem, syropem klonowym i przyprawami. Dressingiem polać sałatkę z pieczonym kalafiorem i wszystko razem wymieszać.
Smacznego!