Sałatka z kaszą jaglaną i szparagami

Sałatka z kaszą jaglaną i szparagamiSałatka z kaszą jaglaną i szparagami

Zdrowa i przepyszna sałatka z kaszą jaglaną i szparagami, z dodatkiem pomidorów i słonej fety. Ową sałatkę można również zrobić z kaszą kuskus, która jest kaszą błyskawiczną i robi się ją zdecydowanie szybciej, ale według mnie kasza jaglana nieco bardziej pasuje do szparagów i co ważniejsze – jest zdrowsza.

Sałatka z kaszą jaglaną i szparagami to danie, które w sumie można podać na lekko ciepło (wystarczy nie studzić kaszy i szparagów), lub jako schłodzoną sałatkę.Sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
  • 300 ml wody lub bulionu
  • 7-8 szparagów zielonych
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 plastry sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z zalewy suszonych pomidorów
  • garść pestek słonecznika (lub orzeszków piniowych)
  • sól
  • pieprz

Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą do czasu, aż woda będzie klarowna. Wsypać ją do garnka, zalać 300 ml osolonej wody lub bulionu, zagotować i gotować na niewielkim ogniu ok. 12-13 minut. W tym czasie przygotować szparagi: wymyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić je na kawałki ok. 2-3 cm i po upływie 12-13 minut (gotowania się kaszy) dorzucić je do kaszy. Szparagi z kaszą gotować kolejnych ok. 3-5 minut. Na koniec wlać do kaszy oliwę z oliwek, wymieszać i wysypać ją na duży talerz, aby wystygła. Gdy wystygnie, rozgnieść ją nieco widelcem.

Pomidory z zalewy pokroić w paski, pomidorki koktajlowe w ćwiartki, ser feta w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki dodać do kaszy i szparagów, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę z kaszą jaglaną i szparagami wyłożyć na talerze, podawać skropioną oliwą z oliwek.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
ciasto mocno czekoladowe
Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe z polewą mocno czekoladową Na samą myśl o tym cieście leci mi ślinka! Z uwagi na pochmurne...

Zamknij