Sałatka z kaszą jaglaną i szparagami
Sałatka z kaszą jaglaną i szparagami
Zdrowa i przepyszna sałatka z kaszą jaglaną i szparagami, z dodatkiem pomidorów i słonej fety. Ową sałatkę można również zrobić z kaszą kuskus, która jest kaszą błyskawiczną i robi się ją zdecydowanie szybciej, ale według mnie kasza jaglana nieco bardziej pasuje do szparagów i co ważniejsze – jest zdrowsza.
Sałatka z kaszą jaglaną i szparagami to danie, które w sumie można podać na lekko ciepło (wystarczy nie studzić kaszy i szparagów), lub jako schłodzoną sałatkę.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
- 300 ml wody lub bulionu
- 7-8 szparagów zielonych
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 plastry sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z zalewy suszonych pomidorów
- garść pestek słonecznika (lub orzeszków piniowych)
- sól
- pieprz
Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą do czasu, aż woda będzie klarowna. Wsypać ją do garnka, zalać 300 ml osolonej wody lub bulionu, zagotować i gotować na niewielkim ogniu ok. 12-13 minut. W tym czasie przygotować szparagi: wymyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić je na kawałki ok. 2-3 cm i po upływie 12-13 minut (gotowania się kaszy) dorzucić je do kaszy. Szparagi z kaszą gotować kolejnych ok. 3-5 minut. Na koniec wlać do kaszy oliwę z oliwek, wymieszać i wysypać ją na duży talerz, aby wystygła. Gdy wystygnie, rozgnieść ją nieco widelcem.
Pomidory z zalewy pokroić w paski, pomidorki koktajlowe w ćwiartki, ser feta w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki dodać do kaszy i szparagów, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę z kaszą jaglaną i szparagami wyłożyć na talerze, podawać skropioną oliwą z oliwek.
Smacznego!