Sałatka z kaszą jaglaną i indykiem
Sałatka z kaszą jaglaną i indykiem
Kasza jaglana to samo zdrowie! Oczyszcza organizm, obniża poziom złego cholesterolu, działa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie. Jej przygotowanie jest mało pracochłonne, więc można powiedzieć, że sałatka z kaszą jaglaną i indykiem jest dla osób zapracowanych świetnym pomysłem. Wystarczy dodać kilka świeżych warzyw i ugotowany lub upieczony wcześniej kawałek mięsa (być może pozostał jakiś z obiadu), wymieszać całość z dobrej jakości oliwą i voila 🙂 Sałatka z kaszą jaglaną i indykiem gotowa 🙂
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- kawałek ugotowanego lub upieczonego fileta z indyka lub z kurczaka (ok. 1/2 piersi z kurczaka)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1-2 ogórki gruntowe
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- garść rukoli
- 2 garście roszponki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie (1/2 szklanki kaszy = 1 szklanka wody), wcześniej opłukując ją dokładnie w zimnej wodzie. Kaszę jaglaną ostudzić i wymieszać ją z oliwą z oliwek.
Ugotowanego indyka lub kurczaka pokroić w niewielkie kawałki, dodać do kaszy.
Paprykę i ogórka wymyć i pokroić w nieduże paski. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Rukolę drobno posiekać (w tej sałatce stanowi ona przyprawę). Wszystkie składniki dodać do kaszy i indyka.
Sałatkę z kaszą jaglaną i indykiem wymieszać, dodać do niej oliwę i przyprawy. Ułożyć ją na wymytej i osuszonej roszponce.
W wersji wegetariańskiej polecam sałatkę z kaszą jaglaną i tuńczykiem.
Smacznego!