Sałatka z brokułów i jajek
Sałatka z brokułów i jajek
Bardzo szybka do przygotowania i bardzo zdrowa sałatka z brokułów i jajek oraz pomidorów, polana pysznym sosem czosnkowym, posypana podprażonym sezamem.
Składniki:
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- ok. 20 szt. pomidorków koktajlowych
- 4-5 jaj
- 3 łyżki sezamu
Sezam uprażyć na suchej patelni uważając, by go nie przypalić.
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Wystudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
Pomidorki koktajlowe wymyć i poprzekrajać na ćwiartki. Można użyć zwykłych pomidorów, pokroić je wtedy np. w ósemki.
Brokuł wymyć, podzielić na różyczki, zblanszować (jeśli wolicie bardziej miękkie brokuły, można je obgotować ze 2-3 minuty, ale im krócej gotowane tym smaczniejsze i zdrowsze).
Brokuły, jajka i pomidorki ułożyć na półmisku, całość polać sosem czosnkowym.
Składniki na sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego pozostałe składniki. Całość wymieszać ze sobą dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można schłodzić w lodówce kilkanaście minut, aby smaki się nieco „przegryzły”. Sosem czosnkowym polać przygotowaną sałatkę, a na niego posypać nieco ziaren sezamu.
Sałatkę z brokułów i jajek podawać od razu po polaniu jej sosem czosnkowym.
Smacznego!