Sałatka z brokułami i słonecznikiem
Sałatka z brokułami i słonecznikiem
Prosta, ale jakże smaczna i jakże zdrowa sałatka z brokułami i słonecznikiem, polana delikatnie czosnkowym dipem, posypana chrupiącym słonecznikiem, z dodatkiem słonawej fety…
- 1 brokuł
- 100 g sera feta
- 2 garście pestek słonecznika
- 200 g jogurtu naturalnego greckiego
- 1 ząbek czosnku
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotować sos czosnkowy: Do jogurtu przecisnąć ząbek czosnku, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Odstawić na kilkanaście minut, by smaki się „przegryzły”.
Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, posolić ją i na wrzątek wrzucić brokuły. Gotować je ok. 3-5 minut (chyba, że wolicie bardziej miękkie – wtedy dłużej). Brokuły odcedzić, przelać zimną wodą.
Ser feta pokroić w kostkę.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zarumienienia.
Brokuły ułożyć na talerzu, polać je przygotowanym sosem czosnkowym. Na to ułożyć kawałki sera feta i całość posypać uprażonym słonecznikiem.
Do sałatki, zamiast niskokalorycznego dipu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego, możecie zrobić nieco tłustszy sos czosnkowy.
Sałatkę z brokułami i słonecznikiem podawać od razu.
Smacznego!