Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Bardzo smaczna i lekka sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą, jajkiem. Robi się ją dość szybko. Świetnie nadaje się na przyjęcia domowe, na kolację czy nawet do zabrania do pracy na lunch.
Zdrowy ryż w połączeniu z jeszcze zdrowszym tuńczykiem to połączenie idealne. Ta sałatka ryżowa z tuńczykiem na pewno Wam posmakuje.
Składniki:
- 1/2-3/4 szklanki ryżu białego
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 3 jajka
- 1 nieduża czerwona cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie ale nieco krócej niż czas, jaki podano na opakowaniu. Moja technika gotowania ryżu na sypko:
w rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić na niego ryż i wymieszać, aż cały będzie pokryty olejem. Powinien się nieco podgrzać w tym rondlu. Następnie wlać wodę w ilości podwójnej do ilości ryżu (1 szklanka ryżu = 2 szklanki wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do wyparowania wody. W tym przepisie (na sałatkę) proponuję jednak dać mniejszą ilość wody, gdyż ryż gotujemy krócej, a później przepłukujemy go zimną wodą.
Ryż, jak wspomniałam powyżej, przepłukać zimną wodą. Odcedzić.
Tuńczyka odcedzić z wody, kukurydzę również. Wszystkie produkty wrzucić do miski. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i pokroić je w drobną kostkę. Cebulę bardzo drobno posiekać. Jajka i cebulkę dodać do pozostałych składników. Sałatkę ryżową z tuńczykiem połączyć z majonezem i jogurtem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić przed podaniem.
Sałatkę ryżową z tuńczykiem przechowywać w lodówce.
Smacznego!