Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Przepis, który „sprzedał” mi Włoch. Sałatka ma wszystkie składniki tak dopasowane, że razem tworzą idealną całość. Robi się ją dość szybko, z przepisu wychodzi spora salaterka. Właściwie przepis jest taki, że niektóre produkty można ominąć, a dodać inne. Np. mozzarellę można zastąpić fetą i pominąć wtedy anchois (żeby sałatka z makaronem i tuńczykiem nie była zbyt słona). Sałatkę z makaronem i tuńczykiem robię dość często, gdyż jej smak bardzo przypadł mi do gustu.
Składniki na sporą salaterkę:
- 250 g dobrego makaronu penne
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
- 1/2 opakowania rukoli
- ok. 10 szt pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli
- kilka czarnych oliwek
- 2-3 łyżki kaparów
- kilka pomidorów suszonych z zalewy
- 3-4 fileciki anchois
- dobra oliwa z oliwek (kilka łyżek)
- bazylia
Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przepłukać wodą, wrzucić do miski.
Dodać do niego odsączony z zalewy tuńczyk.
Pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, mozzarellę pokrojoną w kostkę, suszone pomidory z zalewy pokrojone w paski – dodać do sałatki. Dorzucić do całości oliwki (przekrojone na połówki lub w całości) i kapary. Wszystko delikatnie wymieszać (aby tuńczyk nie rozdrobnił się na zbytnią papkę).
Rukolę wypłukać, dobrze osuszyć, dodać do pozostałych składników na samym końcu, najlepiej dopiero po wymieszaniu sałatki z makaronem i tuńczykiem. Rukolę najlepiej dodać przed samym podaniem sałatki, aby zachowała swoją świeżość i chrupkość, a nie zwiędła za szybko.
Anchois pokroić bardzo drobno i rozetrzeć je z oliwą z oliwek (by tworzyły sos), dodać bazylię (suszoną lub świeżą drobno posiekaną). Sosem polać sałatkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Smacznego!