Sałatka caprese
Sałatka caprese
Sałatka caprese pochodzi z południa Włoch. W pewien sposób powinna ona odzwierciedlać włoską flagę (z uwagi na kolorystykę). Zna ja chyba każdy z nas. Jest bardzo popularna na całym świecie, podawana jako przystawka przed daniem głównym lub jako odrębna sałatka.
Świeża mozzarella, dojrzałe pomidory, bazylia i oliwa – klasyczne, proste połączenie, a jaki smak…!
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 kulka mozzarelli
Pomidory wymyć i pokroić w plastry (ok. 3 mm). Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić w plastry (podobnej grubości do plastrów pomidorów). Ułożyć na talerzu na przemian.
Składniki na dressing:
- kilka listków świeżej bazylii
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Listki bazylii bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miseczki, wsypać szczyptę soli i rozetrzeć razem, by uwolnić aromat z ziół. Dodać oliwę i pieprz.
Dressingiem polać pomidory i mozzarellę.
Sałatkę caprese najlepiej podawać od razu po zrobieniu.
Można ją też przyrządzić z mini kulek mozzarelli i pomidorków koktajlowych (jedne i drugie poprzekrajać na połówki), polać dressingiem.
Smacznego!