Rogaliki z ciasta francuskiego
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
Przepis banalnie prosty! Rogaliki z ciasta francuskiego można zrobić na pół godziny przed przyjściem gości lub, gdy goście wpadną niezapowiedzianie 🙂 Zamiast dżemu do środka można dać krem orzechowy, czekoladę, jabłko… Ja tym razem zrobiłam je z marmoladą różaną.
Składniki:
- płat ciasta francuskiego (gotowy)
- ok. pół słoiczka dżemu lub marmolady (gęstej)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru pudru
Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić go w trójkąty – jak na zdjęciu. Na szerszy koniec każdego trójkąta nakładać po łyżeczce marmolady. Trójkąty zwijać (od szerszego boku ku kątowi) zamykając lekko boki (by dżem nie wypłynął), formować z nich zgrabne rogaliki.
Jajko rozkłócić i takim posmarować (pędzelkiem) każdego rogalika. Rogaliki z ciasta francuskiego wstawić do nagrzanego do 190oC (termoobieg) piekarnika i piec ok. 15-20 minut do zezłocenia.
Gdy lekko ostygną, zrobić lukier.
Cukier puder wsypać do szklanki i wlać kilka kropel wrzącej wody. Jeśli lukier będzie za gęsty – wlać więcej wody, jeśli za rzadki – dodać cukru pudru. Lukier powinien być dość gęsty, ale możliwy do rozsmarowania na rogalikach z ciasta francuskiego.
Pędzelkiem smarować rogaliki, odstawić do wystudzenia. Podawać lekko ciepłe. Równie wybornie smakują następnego dnia.
Smacznego!