Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym
Czasem mam ochotę na małą odmianę i przyrządzam to właśnie danie. Pulpety w sosie pomidorowym są rewelacyjne a ich wykonanie nie jest trudne. W sezonie, gdy mamy dostęp do świeżych pomidorów, można śmiało użyć właśnie tych.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
- mała czerstwa bułka (lub kilka łyżek bułki tartej)
- 1 jajko
- 2 puszki pomidorów krojonych (można zastąpić pomidorami świeżymi)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić do niej drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Chwilę podsmażyć i wlać pomidory z puszki. Pomidory doprowadzić do wrzenia i redukować, by pozbyć się nadmiaru wody. Doprawić solą, pieprzem i chilli.
Czerstwą bułką namoczyć w wodzie lub mleku. Mięso mielone włożyć do miski, wbić jajko. Dodać odciśniętą z płynu bułkę (bułkę tartą wsypać bezpośrednio do mięsa), dodać sól (płaską łyżeczkę), pieprz i odrobinę cynamonu. Dokładnie wyrobić mięso dłońmi. Formować małe kuleczki (wielkości moreli), można wcześniej zmoczyć dłonie wodą, by mięso się nie kleiło. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wkładać na nią uformowane pulpety. Obsmażyć z każdej strony, po czym przekładać je do cały czas gotującego się sosu. Gotować razem ok. 5-10 minut. Wkroić pietruszkę.
Pulpety w sosie pomidorowym podawać albo z ziemniakami albo ze świeżym pieczywem.
Wiosną polecam wiosenną wersję – pulpety w sosie koperkowym.
Smacznego!