Pudding z kaszy manny
Pudding z kaszy manny z malinami
Zdrowo i smacznie. Taki pudding z kaszy manny powinien posmakować nawet dzieciakom, które nie przepadają za daniami z kaszy. Pudding z kaszy manny jest delikatny, aksamitny, z delikatną nutą likieru (oczywiście w wersji dla dzieci go nie dolewamy), idealnie gęsty. Polecam go zarówno na drugie śniadanie, jak i na deser, podwieczorek.
Świetne przy puddingu z kaszy manny jest to, że możemy go modyfikować dodając różne składniki, które go odmienią, np. różne rodzaje i smaki likieru, wanilię, czy mleka o różnych smakach np. kokosowym.
Składniki na 2 porcje:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka likieru (np. kokosowy, migdałowy, kawowy)
1 szklankę mleka zagotować. W 1/2 szklanki pozostałego mleka wymieszać kaszę i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Do puddingu z kaszy manny dodać cukier i ulubiony likier. Całość gotować ok. 3-4 minut, aż kasza manna zrobi się gęsta.
Gorący pudding z kaszy manny przelać do dwóch pucharków, odstawić do schłodzenia.
Składniki na syrop malinowy:
- 1/2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) – mogą to być również inne owoce, np. jagody, truskawki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
Do rondla włożyć wszystkie składniki, zagotować i gotować chwilę, aż owoce lekko się rozpadną, a cukier całkowicie rozpuści. Ciepłym sosem polać pudding z kaszy manny.
Pudding z kaszy manny z malinami udekorować świeżą miętą, owocami, podawać na ciepło lub na zimno.
Jeśli nie lubicie kaszy, można zrobić pudding ryżowy.
Smacznego!