Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z suszonymi pomidorami i makaronem
Szybko i bardzo smacznie! Polędwiczki wieprzowe to ostatnio moje ulubione mięso. Nie dość, że zdrowe, o niskiej zawartości cholesterolu, to jeszcze bardzo szybkie do przygotowania i bardzo smaczne 🙂
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym podane z makaronem są obłędne! Zamiast makaronu możecie je podać z ziemniakami lub ryżem.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 polędwiczki wieprzowej (ok. 150 g)
- 160 g makaronu (np. pappardelle)
- garść suszonych grzybów (w sezonie mogą być świeże)
- kilka suszonych pomidorów z zalewy (opcjonalnie)
- 150 g śmietanki kremówki
- 1/2 małej cebulki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Suszone grzyby zalać wrzątkiem, następnie odlać pierwszą wodę, zalać wrzątkiem ponownie (jedynie do przykrycia grzybów) i gotować ok. 20 minut.
Świeże grzyby oczyścić, dokładnie wymyć i zagotować. Pierwszą wodę odlać, po czym zalać świeżą wodą i gotować ok. 30 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, przygotowując w międzyczasie pozostałe składniki.
Polędwiczkę wieprzową pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzać oliwę i na gorącą włożyć plastry polędwiczki, smażyć po ok. 1,5 minuty z każdej strony, doprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. Zdjąć je z patelni i na tej samej podgrzać kolejną łyżkę oliwy i poddusić na niej posiekaną cebulkę. Po chwili dodać odsączone z wody (nie wylewać wody z gotowania grzybów) i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby oraz pokrojone pomidory. Wszystko podsmażyć ok. 2 minut, po czym wlać ok. 1/3 szklanki wody z gotowania grzybów oraz śmietankę kremówkę, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, gotując na wolnym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Jeśli zgęstnieje za bardzo, dolać więcej wody z gotowania grzybów.
Ugotowany makaron przełożyć z garnka bezpośrednio na patelnię, wymieszać go z sosem grzybowym. Dodać polędwiczki wieprzowe, by się podgrzały.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z makaronem wykładać na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki, podawać od razu.
Smacznego!