Placki z płatkami owsianymi
Placki z płatkami owsianymi
Ciekawy pomysł na „przemycenie” czegoś zdrowego Placki z płatkami owsianymi posmakują nie tylko dzieciakom! Są zdrowe i bardzo smaczne. Robi się je bardzo szybko. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (można zamienić na ryżową lub zmieszać z nią)
- 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 jajka
- 2 szklanki jogurtu naturalnego greckiego (można dać zwykły jogurt naturalny, wtedy dodać ewentualnie więcej mąki)
- 2 łyżki oleju lub stopionego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru lub syropu klonowego
W jednej misce roztrzepać (widelcem lub trzepaczką) jajka, dodając do nich jogurt, olej, cukier lub syrop klonowy.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i płatkami owsianymi.
Połączyć zawartość obu misek delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawić na ok. 15 minut.
Rozgrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) i nakładać łyżką ciasto na placki, delikatnie je spłaszczając (jedna łyżka ciasta na jednego placka). Placki smażyć po 1-2 minuty z każdej strony. Dopiero, gdy placki nieco urosną, przerzucić je łopatką na drugą stronę.
Placki z płatkami owsianymi podawać z ulubionymi owocami i syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!