Placki z jabłkami
Placki z jabłkami, placki z bananami
Placki z jabłkami to danie, które zawsze robię „na oko”. Tym razem postanowiłam odmierzyć ilości składników, aby przekazać Wam ten przepis. Do środka możecie dodać nie tylko jabłka, mogą to być również gruszki czy banany; my często robiliśmy je z jabłkiem i bananem i według mnie te dwa typy są najlepsze.
Placki z jabłkami i placki z bananami to smak, który pamiętam, gdy byłam nastolatką. Dość często je robiliśmy, podając je ze śmietaną i cukrem lub posypując cukrem pudrem.
Placki z jabłkami / placki z bananami podawać można na obiad, ale również i na deser czy na drugie śniadanie w niedzielne, leniwe przedpołudnia. Na tłusty czwartek warto mieć ten przepis pod ręką, rodzinka ucieszy się z takiego obiadu 😉 Ciasto na placki jest podobne do ciasta naleśnikowego i przyrządza się je dość szybko.
O plackach z jabłkami przypominam sobie z reguły na jesień, gdy w sklepach nie ma wielkiego wyboru świeżych owoców, a za oknem szybko robi się szaro. Wtedy ten przepis jest idealny!
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- 2 jabłka (zamiennie z bananem)
- cynamon (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jabłka wymyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić je na półplasterki. Można obsypać cynamonem.
Jajka zmiksować, dodać do nich mleko, mąkę i cukier waniliowy i wszystko razem zmiksować. Ciasto powinno być gęste (dużo gęstsze niż na naleśniki), ale nadal lejące.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej np. rzepakowy (tak, aby zakrywał dno). Olej podczas pieczenia kolejnych partii placków należy uzupełniać. Poniżej prezentuję Wam kilka sposobów smażenia placków z jabłkami i placków z bananami, wybierzcie ten, który najbardziej przypadnie Wam do gustu:
- Każdy kawałek jabłka zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzanym oleju.
- Jabłka i banany można pokroić na mniejsze kawałki i wszystkie od razu wymieszać wraz z ciastem i dopiero nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię.
- Na patelnię najpierw wlać trochę ciasta, ułożyć na nim szybko plasterki bananów czy jabłek i zakryć drugą łyżką ciasta.
Placki z bananami i placki z jabłkami smażyć po kilka minut z każdej strony do złotego koloru. Usmażone placki wykładać na ręczniku papierowym po to, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu, jaki wciągnęły. Gdy lekko przestygną, posypać je cukrem pudrem. Można też podać je ze śmietaną i cukrem.
Smacznego!