Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Pierogi… pierogi… pierogi… Pyszne pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem tym razem. Smacznie i zdrowo. Obowiązkowo z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany, opcjonalnie z surówką z kapusty kiszonej.
Składniki na ciasto pierogowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie, wbić w nie jajko, lekko roztrzepać widelcem. Wlać oliwę i stopniowo wlewać wodę zgarniając mąkę z zewnątrz do środka i łącząc wszystkie składniki. Początkowo wlać szklankę wody, w razie potrzeby dolewać większą jej ilość.
Ciasto zagnieść dokładnie dłońmi. Ulepić kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką na czas przygotowania farszu.
Składniki na farsz:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1/2 kg twarogu półtłustego lub tłustego
- 1 jajko
- 1 mała cebula (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Jeśli używacie cebuli: obrać ją, drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić ją na osolony wrzątek (niecała szklanka wody). Gotować do miękkości i wchłonięcia całej wody.
Przestudzoną kaszę połączyć z twarogiem, jajkiem, solą i cebulą, jeśli jest używana.
Ciasto pierogowe rozwałkować na cienki placek (najlepiej częściowo, nie całe na raz) i szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 3 minut (ok. 2 minuty od momentu ich wypłynięcia na wierzch).
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem podawać ze śmietaną. Można je odsmażać na patelni, są równie wyborne.
Smacznego!